maandag 27 oktober 2014

Inleiding Materialisatiefase

Inleiding

Voor de opleiding engineering op de HZ University of Applied Sciences staat gedurende blok 5 het ontwerpen van straatmeubilair voor de gemeente Veere centraal. De opdracht is als volgt ontwerp straatmeubilair voor de stad Domburg wat bijdraagt aan de uitstraling die hoort bij de badstatus. Na het doorlopen van de conceptfase zal er worden gestart met het uitvoeren van de materialisatiefase. Gedurende deze fase zullen er twee in de conceptfase gekozen producten worden uitgewerkt tot te materialiseren producten.
Aan het eind van deze fase moeten er twee geoptimaliseerde productontwerpen zijn, die zijn voorzien van een ontwerprapport met onderbouwing in (detail)schetsen, berekening, collage en/of tekst ten aanzien van de volgende onderwerpen. Per onderwerp zal ik een toelichting geven van de twee uitgewerkte concepten.
De twee producten die worden uit gewerkt in de materialisatiefase zijn.

Bank

Afvalbak

Onderwerpen die zullen worden uitgewerkte voor de twee bovenstaande producten. 
  • Optimalisatie.
  • Werking.
  • Gebruik. [mens Productinteractie, veiligheid [FMEA]]
  • Constructie.
  • Productie. [DFA, standaardisatie, productietechnieken, materiaal & producten[en]]
  • Hoofdvorm. [productfamilie & modulaire opbouw]
  • Ketendenken.[productorganisatie, make-or-buy, modulair opbouw]
  • Fabricage kostprijs  opbouw voor serieproductie.
  • Modulaire opbouw van de producten.
  • 2D-visualisatie van het ontwerp in context.

Bij het beantwoorden van deze onderdelen zal er worden gekeken naar de vier kwadranten van het integrale zonnewiel. 

maandag 20 oktober 2014

Workshop Configuratiebeheer ED&I Blok 5


In deze blogpost wil ik laten zien hoe ik me gedurende het project heb bezig gehouden met de modulaire opbouw. Hieronder kunt u lezen hoe ik de zitvoorziening zo heb ontwikkeld da het geschikt is voor verschillend klantconfiguraties. Ik wens u veel lees plezier. Onder dit document vindt u het STARRT-formulier.














STARRT-Formulier

Situatie.
Gedurende blok 5 van de opleiding Engineering op het HZ te Vlissingen staat het ontwerpen van straatmeubilair voor de gemeente Veere centraal. De opdracht luidt als volgt ontwerp straatmeubilair voor de stad Domburg wat bijdraagt aan hun uitstraling als badplaats met bad status. Een eis die werd gesteld aan het ontwerp was dat het een modulair systeem moest zijn. De opdracht voor configuratiebeheer is afgestemd op deze modulariteit in het straatmeubilair. De opdracht luidt als volgt “Maak van een ontwerp uit je opdracht meerdere klantconfiguraties”. Voor deze opdracht zal ik gebruik gaan maken van mijn modulair opgebouwde zitvoorziening. Door middel van dit document wil ik laten zien hoe dit zitmeubilair kan worden aangepast voor verschillende gebruikers. Voor het uitvoeren van deze opdracht zal ik gebruik maken van Solidworks.

Taak. 
Het uitvoeren van de workshop voor configuratiebeheer zal individueel worden uitgevoerd. 

Activiteiten.
  • Verslag opstellen over klantconfiguratie (zie bovenstaand).
  • Verdiepen in aangeleverde literatuur.
  • Opstellen van een modulair opgesteld product. 
  • Onderdelenlijst samenstellen.
  • Stappenplan maken voor het samenstellen.
  • Voorbeelden laten zien van mogelijk configuraties.
  • Opstellen blogpost met STARRT formulier. 
resultaat.
Het resultaat van deze workshop kunt u boven het STARRT-formulier teruglezen.

Reflectie.
Ik heb geleerd hoe er kan worden gewerkt met modulariteit gedurende een ontwerpproces. Verder heb ik geleerd dat je door iets modulair op te bouwen de toepassingsmogelijkheden kan vergroten, waardoor het geschikt wordt gemaakt voor verschillende gebruikersgroepen. Daarnaast heb ik gemerkt dat modulariteit je toch ook wel beperkt in het ontwerpproces. Kortom modulariteit heeft voor en nadelen. I

Toepassing.
De kennis en vaardigheden die ik tijdens deze workshop heb opgedaan zal ik gedurende mijn opleiding steeds meenemen. Verder zal ik gaan kijken hoe ik door modulariteit de toepasbaarheid van mijn ontwerp kan vergroten. 

zondag 19 oktober 2014

Verslag Conceptfase

Hieronder kunt u mijn verslag inzien wat ik gedurende de conceptfase heb samengesteld. In dit verslag zal het concept worden bekeken aan de hand van de vier kwadranten van het Integraal zonnewiel.
  • Mens
  • Mileu
  • Markt
  • Techniek

Ik wens u veel leesplezier.

Presentatiepaneel conceptfase

Hieronder kunt u zien hoe mijn presentatiepaneel eruit zag tijdens de conceptfase. De poster heb ik gemaakt in het programma Photoshop het is de eerste keer dat ik heb gewerkt met die programma. Maar ik zal dit zeker vaker gaan gebruiken voor beeldbewerkingen.

Tijdens de presentatie heb ik op basis van mijn poster mijn twee concepten toegelicht. Deze toelichting mocht 5 minuten in beslag nemen. Daarna was er nog 5 minuten over voor het stellen van vragen.
Aan de hand van mijn bevindingen en de mening van de opdrachtgever en begeleider is er voor gekozen om het concept Vloeiend verder uit te werken.



vrijdag 17 oktober 2014

Concept Vloeiend

Hieronder zal ik laten zien hoe het concept vloeiend er in zijn totaal uit zal gaan zien. Maar er zal ook per product een Rendering worden weergegeven plus een exploded view.  De exploded views zou ik in het vervolg iets verder willen uitwerken. Wel heb ik dit als zeer leerzaam ervaren.







Concept Organisch

Hieronder zal ik laten zien hoe het concept organisch er in zijn totaal uit zal gaan zien. Maar er zal ook per product een Rendering worden weergegeven plus een exploded view.  De exploded views zou ik in het vervolg iets verder willen uitwerken. Wel heb ik dit als zeer leerzaam ervaren.





Totale set




Concept Vloeiend "vorm"

Vorm
Vormtaal.
Bij de vloeiende productlijn is er gekeken naar de binding tussen Domburg en zijn status als badplaats. Bij een badplaats wordt al snel het verband gelegd tussen water en luxe dat is in deze productlijn terug te zien. Deze vloeiing is terug te vinden in alle producten die zich binnen deze productlijn bevinden. De opening van de afvalbak heeft ook een vloeiende lijn die het verbind met het topstuk. Verder leid de vloeiing van de lantaarnpaal je richting de lichtbron. De bank bestaat uit een aantal basis elementen die ook opgebouwd zijn ui vloeiende vormen. Deze vormgeving is ook terug te vinden in de strandstoel.
Kleurgebruik.
De producten in deze lijn zullen bestaan uit bamboe en staal. Er is voor gekozen om de kleur van de bamboe te behouden. Verder is er gekozen om ook de kleur van staal te behouden. Door deze keuze is er een verschil te zien tussen het zitgedeelte en het geraamte. Door deze keuze wil ervoor worden gezorgd dat de luxe uitstraling wordt behouden.
Vormdetails.
De afvalbak bestaat uit een ovale stalen constructie waarin zich een opening bevind die de vloeiing laat zien. Hierdoor wordt de aandacht van de opening vergroot. De lantaarn bestaat uit een 1,5 ovale profielen die je leiden richten de afwijkende lampenkap. De bank bestaat uit verschillende basiselementen die zijn opgebouwd in vloeiende lijnen. Verder zijn er rechthoekige aflopende poten gekozen voor het plaatsen. De vorming van de basiselement bepaald ook de zithoek. De strandstoel bestaat uit twee kromgetrokken ellipsen. Op deze ellipsen zitten weer twee ovalen bevestigd die de rugleuning gaan vormen.









Concept Organisch "vorm"

Vorm
Vormtaal.
De vormtaal waar er bij deze productlijn organisch op is gelet zijn vormen mee te nemen die uit de natuur afkomstig zijn. Zo is er bij de bank en de strandstoel gekeken naar de vormgeving van bladeren en grassprieten. Bij de lantaarn en de afvalbak is de vormgeving afkomstig uit het dierenrijk. De lantaarn is geïnspireerd op de vormgeving van een slang. Bij de afvalbak is er een vormgeving gebruikt die kan worden gerefereerd met een vogelachtige. Door de keuze van deze vormtaal is het de bedoeling om een samenhang tussen de natuur samen te brengen in de stad in dit geval Domburg. Verder is er ook bij de vormgeving gekeken naar de functie waarop vooral de aandacht moet worden getrokken. Zo is door de vormgeving van de afvalbak de duidelijk waar de afval kan worden gedeponeerd.
Kleurgebruik.
Het kleurgebruik van de productlijn is afgestemd op kleurgeving die voorkomt in de natuur. Daarom zal er gebruik worden gemaakt van balken met een lichte hout kleur om het zo natuurlijk te houden. Verder is de kleur van het metaal in stand gehouden. Hierdoor kan er een onderscheid worden gemaakt tussen het zit gedeelte en het geraamte van de bank. Dit is tevens gedaan bij de afvalbak door het aanbrengen van de extra kleur wordt men richting de opening geleid.
Vormdetails.

De vormdetails die er zijn gebruikt in de productlijn zijn vooral gekozen om zijn werking naar voren te brengen. Het is de bedoeling dat door de extra details de aandacht van de hoofdfunctie wordt getrokken. Zo is er bij de lantaarn een deellijn aangebracht die richting de lichtbron leid. Verder is de deellijn die is toegepast bij de afvalbak die je richting de opening stuurt. 







vrijdag 3 oktober 2014

Gekozen productlijnen

Nummer 1 Organisch
Dit ontwerp heeft vooral veel punten gescoord met de handelingen die nodig zijn om iets te vervangen. Zo is dit model het meest modulair door de grote hoeveelheid dezelfde vormen.

Nummer 2 Vloeiend 
Dit ontwerp heeft gemiddeld veel punten gescoord met het aantal handelingen dat er nodig is voor verschillende handelingen. 

Keuzematrix

Na het vervaardigen van de vier verschillende productlijnen is er door middel van een keuze matrix van de lijnen twee productlijnen gekozen om me te nemen naar de conceptfase. In deze keuzematrix is er gekeken alleen gekeken naar de punten waarop de producten verschillen van elkaar. Hieronder kunt u de wegingsmatrix aan treffen. Voor sommige wensen zijn geen cijfers gegeven omdat dit niet mogelijk was.

Nummer 1 => Organisch
Nummer 2 => Vloeiend

4 productlijnen met integrale ideeën.

Hieronder kunt u mijn integrale productlijnen bekijken. Verder zal er per productlijn een korte toelichting worden gegeven. 

Vloeiend
Materiaalkeuze: Hout & staal.
Onderbouwing:
In deze productlijn is er vooral gekeken naar de vloeiende vormen in de producten. Deze vloeiende vormen hebben een verwijzing naar de vloeiing van water. Verder is er door deze ontwerpkeuze voor gezorgd dat de ontwerpen niet geschikt zijn voor langdurig gebruik. Verder kan men door deze keuze niet gaan hangen op deze ontwerpen. Door de keuze voor deze vloeiing op verschillende manieren toe te passen is de functie van het product te zien. 

Natuurlijk
Materiaalkeuze: Hout & staal.
Onderbouwing:
Natuur en stad moet worden samengebracht daarom zal er in dit ontwerp vooral gebruik worden gemaakt van hout en een stalen skelet. Door het toepassen van hout en een glooiende vorm wil ik een verbinding leggen tussen het bos en de zee.  

Kunstzinnig
Materiaalkeuze: Staal & hout.
Onderbouwing:
Domburg heeft een rijke historie als het gaat over kunstenaars die afkomstig zijn uit deze plaats of er inspiratie uit hebben gehaald. In dit ontwerp is er voor gekozen om de verbinding te leggen tussen deze historie en moderne kunst.

Organisch
Materiaalkeuze: Hout & staal.
Onderbouwing:
Organische vormen zorgen voor een samenhang tussen de natuur en het ontwerp. Bij er is gebruik gemaakt van vormen die in de natuur voorkomen. Door deze vormkeuze is ervoor gezorgd dat er samenhang is tussen de natuur en het ontwerp.

Reflectie
Het tekenen van de integrale ideeën op basis van een korte clustering heb ik als zeer prettig ervaren. En zal ik in het vervolg nogmaals gaan toepassen. Ik heb gemerkt dat je door snel nog een clustering mooie ideeën kan tekenen.


Clustering ideeën 2

Op advies van de tekendocent heb ik voordat ik ben gestart met de integrale ideeën snel geclusterd. Hieronder kunt u de clustering voor de integrale ideeën bekijken. Ik heb gemerkt dat je op deze manier van clustering op nieuwe ideeën kan komen die zeer nuttige inbrengen kunnen hebben.
1. Vloeiend



2. Natuurlijk



3.Kunstzinnig




4. Organisch



Reflectie
Ik heb het clusteren van de ideeën als lastig ervaren. Wel heb ik het op advies van de tekendocent gedurende het tekenen van het integrale ideeën eerst een clustering laten plaats vinden. Dit heb ik als zeer nuttig ervaren en hierdoor zijn de integrale ideeën ook aangepast. Verder heb ik het toepassen van de morfologische kaart niet als beperking gezien. Door de morfologische kaart ben je veel gerichter aan het schetsen en dit beperkt je creativiteit. Daarom zal ik in het vervolg zeker nogmaals op deze manier gaan werken omdat je toch tot inzichten kan komen die anders niet aan het licht waren gekomen.