maandag 8 september 2014

Veldonderzoek Domburg

Op vrijdag 5 september 2014 heb ik samen met wat klasgenoten een bezoek gebracht aan Domburg. Dit bezoek had als doel om een goed beeld te krijgen van Domburg. Gedurende dit bezoek hebben we het centrum bezocht en foto’s gemaakt van de verschillende straten. Wat me vooral opviel in het centrum van Domburg is dat je helemaal niet het idee hebt dat je jezelf in een badplaats bevind. Dit gevoel heb ik wel gehad toen ik in het verleden een bezoek had gebracht bijvoorbeeld Kijkduin. Wat verder opviel was dat men in het centrum meerdere soorten afvalbakken gebruikte dit zorgde voor een nogal rommelige uitstraling.


Verder viel het op dat er in de hoofdstraat bij de keuze van de straatverlichting wel voor één ontwerp was gekozen. Dit geeft gelijk een betere eenheid aan het centrum. Maar buiten dit deze hoofdstraat had men weer voor een andere ontwerp gekozen wat dus de eenheid weer minder maakte.


Daarnaast heeft men voor de verschillende gebieden gekozen voor zeer afwijkende bestrating. Door deze keuze heb je het gevoel dat je naar een andere deel loopt. Dit zorgt er dus ook weer voor dat de eenheid tussen de verschillende gebieden ontbreekt.


Gedurende dit onderzoek hebben we ook een gesprek gevoerd met een ondernemer in Domburg. Deze man vertelde over zijn mening over de indeling van de ruimtelijke orde hij vond het nogal rommelig. Verder gaf deze ondernemer aan dat hij zich ergert aan sommige slecht onderhouden straatmeubilair. Zo stond er in het centrum een omheining om een bloemenperkje die helemaal was afgebladerd. Dit droeg ook niet bij aan het straatbeeld vond ik zelf.




Kortom Domburg is een badplaats die in het centrum kiest voor verschillende ontwerpen van het straatmeubilair. Dit zorgt ervoor dat er geen eenheid is in het centrum. Verder zorgt de keuze van straatmeubilair voor een afstand tussen de verschillende gebieden. Ook de keuze voor verschillende soorten bestrating dragen niet bij aan de samenhang tussen de verschillende gebieden.

Bij het ontwerpen van straatmeubilair zal er rekening moeten worden gehouden met het creëren van eenheid tussen de verschillende gebieden. Daarom moet het ontwerp passen op verschillende plaatsen in Domburg. En moet het onderhoudsvriendelijke zijn voor de gemeente Veere. Er moet dus ook rekening worden gehouden met de mogelijke omgevingsinvloeden. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten